• Hva følger med i prisen på ferdighus?

Det er vanskelig å gi noen generell fasit på hva som følger med og hva som ikke følger med i prisen på ferdighus.

Fasiten får du bare etter at du har fått en salgskonsulent hos husleverandøren til å regne ut eksakt pris for deg. Noen hovedtrekk finnes likevel på tvers av leverandørene, selv om variantene der ute er mange.

Fellestrekkene for prisen på ferdighus

Noen husleverandører (bl.a. IEC Hus og Norgeshus) skiller mellom “malingsklart” og “nøkkelferdig” hus. De to ulike variantene kan du lese mer om nedenfor.

Andre leverandører (som f.eks. Älvsbyhus) har valgt å inkludere en rekke standardprodukter i grunnprisen, men med muligheten for å oppgradere produktene. Felles for leverandørene er at standardleveransen som regel inneholder minst noe som tilsvarer “malingsklart hus” nedenfor, og at leveransen følger byggteknisk forskrift (TEK10).

1) Malingsklart hus

Det er viktig å lese kontrakten nøye for å være sikker på hva som faktisk følger med og ikke. Nedefor gir vi deg en oversikt over hva som er mest vanlig for et malingsklart hus.

1A) Dette følger ofte ikke med i prisen på ferdighus

 • Hvis ikke annet er spesifisert, må du selv sørge for tomt, grave- og grunnarbedier, tilknytningsavgifter, utstikking, uavhengig kontroll, prosjektering, byggesak og byggestrøm.

  Hva følger med i prisen på ferdighus

  FERDIG BAD? Kjøper du malingsklart hus, er fliser, badekar og dusj vanligvis ikke med i prisen. Toalett og servant er derimot ofte inkludert.

 • For en standardleveranse/malingsklart hus kan du måtte betale ekstra for noen eller flere av følgende: innvendig og utvendig maling/sparkling, parkett/gulvbord/gulvbelegg, fliser/belegg på bad, badekar/dusjhjørne/dusjkabinett, lamper, peis/ovner og hvitevarer.
 • Utvendige trapper, rekkverk og overbygg trenger heller ikke være inkludert i standardleveransen med mindre dette er spesifisert.
 • Grunnmur/plate på mark kan være inkludert i prisen, men trenger ikke å være det.
 • Vær også klar over at noen priser oppgis med uinnredet kjeller eller loftsetasje.

1B) Dette følger ofte med i prisen på ferdighus

Følgende er som regel inkludert i et malingsklart hus:

 • Nødvendige elektriske punkter
 • Kjøkkeninnredning
 • Garderobeskap
 • Baderomsinnredning (toalett og servant)
 • Trapper
 • Balansert ventilasjon
 • Innvendige rør- og elektrikerarbeider
 • Husene leveres også som regel grunnet og med forsikring i byggeperioden

Felles for de fleste husleverandørene er at du selv kan velge produkter til og fra slik du ønsker. Du kan altså velge å gjøre deler av jobben selv, eller skaffe deler av produktene selv. Men du kan også velge blant en rekke forhåndsdefinerte produkter og få gode priser på disse via ferdighusselskapet.

Hva følger med i prisen på nøkkelferdig ferdighus

NØKKELFERDIG HUS: Det meste av fastmontert inventar og annet arbeid innvendig er med i prisen på et nøkkelferdig hus.

2) Nøkkelferdig hus

Er huset “nøkkelferdig” kan du forvente at det meste av innvendig arbeid og fastmontert inventar følger med. Imidlertid kan prisene være basert på enkle standardløsninger, så det er ofte vanlig å oppgradere noen eller flere av produktene. Du kan som regel også velge å inkludere alt av utvendig arbeid i pristilbudet, men her står du fritt til å innhente egne tilbud om du ønsker dette.

Som for malingsklart hus, velger du selv om du ønsker å gjøre deler av arbeidet/innkjøpene selv, så i realiteten er det kun et fåtall som bestiller et 100% nøkkelferdig hus eller et “ribbet” malingsklart hus. De fleste legger til noen produkter og velger fra noen, slik at de ender opp med et hus som ligger et sted i mellom.

Når du sammenligner priser

Det kan være greit å ha en viss oversikt over hva som normalt er inkludert når du sammenligner priser på ferdighus, men husk at den riktige prisen får du først etter at husleverandøren har regnet ut nøyaktig hvor mye ditt hus koster. Vær også klar over at det skal en del egeninnsats til for å komme i mål med hele husprosjektet.