• Nå forsvinner kredittkortavgift

Fra og med 13. januar 2018 får ikke europeiske selskaper lengre ta ekstra betalt med kredittkortavgift dersom kundene bruker vanlige betalingskort

Kredittkort sammenligning

Fra og med 13. januar 2018 får ikke europeiske selskaper lengre ta ekstra betalt dersom kundene bruker vanlige betalingskort. Kredittkortene fra Visa og Master..

Relaterte artikler

Kredittkortene fra Visa og MasterCard skal også regnes som vanlige betalingskort.

Dette er saken om kredittkortavgift:

Til nå har butikker og firmaer kunnet ta opptil 2% gebyr av kjøpssummen ved betaling med kredittkort.

F.o.m. 13.01.2018 kan ikke selskaper i Europa lengre ta ekstra betalt dersom kundene benytter kredittkort som betalingsmiddel.

Dette vil gjøre det billigere for kundene å handle med kredittkort både hjemme og i utlandet.

Den såkalte kredittkortavgiften har lenge vært utskjelt av forbrukerene. Du har måttet punge ut ekstra påslag for kjøp med kredittkort. Når du som kunde betaler med kredittkort i en butikk, vil butikken måtte betale en høyere provisjon av salget til banken enn om du bruker et vanlig bankkort.

Frem til nå har butikkene løst dette ved å gi deg som kunde et høyere gebyr ved bruk av kredittkort. De nye reglene sier altså at butikkene ikke lengre kan kreve disse gebyrene. Derfor vil det blir billigere for deg å handle med kredittkort.

Les om hvordan banken tjener penger forbrukslån.

Hvor høye gebyrer dreier dette seg om?

Kredittkortavgift forsvinner

BRUK AV KREDITTKORT I UTLAND OG INNLAND: Nå skal det ikke koste deg ekstra å bruke kredittkortet som betalingsmiddel.

Her er det store variasjoner mellom de ulike selskapene. Flyselskapet Norwegian er kjent for å ha tatt 1,99 prosent av kjøpesummen når du handler ombord fly. Unntaket her har vært om du bruker Bank Norwegian sitt kredittkort – dette har vært gratis.

Også billigselskapet hvor ingenting er gratis, Ryanair, har operert med en avgift på 2 prosent dersom kundene bruker kredittkort som betalingsmiddel ombord. Dersom du f.eks. handler parfyme, sigaretter og alkhol for 1500 kroner, vil selskapet belaste deg 30 kroner (2% av 1500). Kanskje ikke en stor sum i et enkelttilfelle, men dette baller fort på seg, og kan koste deg dyrt dersom du ofte bruker kredittkortet som betalingsmiddel.

De nye reglene vil også påvirke prisene hos selskaper som Gotogate. De oppgir på sine sider at dersom du betaler for reisen med kredittkort, vil du måtte betale et ekstra gebyr på mellom 90 og 800 kroner.

I tillegg til fly- og reiseselskaper, er det små firmaer som har vært verstingene i å belaste kundene sine med kredittkortavgifter. Hvordan selskapene nå vil velge å dekke avgiftene fra bankene ved kredittkortbetaling gjenstår å se, men mange spår at de kommer til å øke prisene sine jevnt over.

Her på Proff Torget kan du sammenligne vilkår for alle norske kredittkort, med data fra Finansportalen/Forbrukerrådet.

Ingen regel uten unntak. Dette er selvsagt også tilfelle for de nye EU-reglene for kredittkortavgift. Dersom kunder betaler med kredittkort fra mindre aktører, som Diners, Paypal og American Express, kan butikkene fortsatt ta ekstra gebyrer for dette. Når det er sagt, har noen land valgt å forby firmaer å ta ekstra betalt for bruk av også disse kredittkortene.