• Ulike typer vindusglass til ulike behov

Man må også bestemme seg for hvilken type vindusglass man vil ha når man skal ha nye vinduer. Det er flere ulike typer vindusglass å velge mellom.

Ulike typer vindusglass som kan vurderes

Her vil ulike typer vindusglass måtte vurderes opp mot pris og behov. Husk at antall ruter du velger per vindu vil påvirke isoleringsevnen. Ofte vil det være mulig å kombinere flere av egenskapene nevnt under på samme vindu.

Isoleringsglass

Ulike typer vindusglass - lysdempende

VARMT PÅ SOMMERN? Vindusglass kan faktisk beskytte mot den verste varmen.

 Les også: Ulike materialer

U-verdien forteller deg hvor godt glasset evner å isolere. Jo lavere verdien er, dess bedre isolasjonsevne. Isolasjonen går begge veier, så beskytter glasset godt mot kulde på vinteren, vil det også slippe inn lite varme på sommeren.

En annen ting som er verdt å ta med i betraktningen, er at for en del typer glass vil mer isolering bety at mindre lys slippes inn. Tenk nøye gjennom hvor mye dagslys det er behov for i rommet, før du bestemmer hvilken isoleringsgrad glasset skal ha, og forhør deg gjerne med en fagperson som kan hjelpe deg å finne rett glass for din bolig.

Energispareglass

Dette er et glass som kombinerer flere egenskaper. Samtidig som det isolerer mot kulde, slipper det inn varme og lys, og gjør at varmen holder seg inne i bygningen. Dersom du har gamle vinduer, vil du sannsyneligvis merke det på oppvarmingskostnadene om du bytter til energispareglass.

Lysdempende glass

Dersom du har store vinduer som gjør innetemperaturen plagsom varm på sommeren kan disse vinduene være en løsning. De brukes ofte på kontorbygg og andre typer bygg med store vindusflater.

Dette kan redusere behovet for aircondition og gjør innetemperaturen mer behagelig. Ofte tenker man på litt mørke glass, men på moderne lysdempende vinduer kan man få svært lyse glass som slipper inn mye lys til tross for at de demper varmen.

Ulike typer vindusglass - lyddempende

BOR DU I ET OMRÅDE MED MYE STØY? Riktig vindusglass kan isolere mot lyd.

Lyddempende glass

Bor du i et område med mye støy fra f.eks. trafikk, kan lyddempende vindusglass øke bo-komforten betraktelig. Bakgrunnsstøy i bolig har bevist negativ påvirkning på helse og stressnivå, og bor du i et utsatt område kan dette være en svært god investering.

Les også: Ulike typer vinduer

Selvrensende glass

For godt til å være sant? Denne typen glass har et belegg som tillater UV-stråler å bryte ned støv og skitt, og dette skylles av med regnet, eller om du tar en runde med hageslangen.

Sikkerhetsvindu

Bor du på gateplan eller føler på annen måte at det er fint å ha litt ekstra beskyttelse? Ulike typer sikkerhetsglass kommer også med ekstra styrke, og de tåler mer påkjenning i form av slag og trykk før de knuser.

Matt vindusglass

Mange velger matte vinduer til innendørsplasseringer som eksempelvis til baderom. Også på innedører er det vanlig å velge et matt glass som hindrer innsyn.

Bor man på bakkeplan eller ønsker å hindre innsyn fra naboer, vil nok mange benytte seg av en matt folie som legges over et vanlig vindusglass.

Tjenesten er bygget i samarbeid med Nettbureau AS.