• Lån til hytte - Hvor begynner man?

Svært mange nordmenn eier eller har ønske om å eie en hytte eller en fritidsbolig, men vet ikke hvordan man søker lån til hytte.

Enten drømmen er topp standard på nivå med en bolig eller en mer primitiv variant, vil mange gjerne ha muligheten for rolige familieferier nær naturen. Dersom du trenger lån til hytte for å finansiere det, kan du lese mer om hvilke muligheter du har her.

Hva er et lån til hytte eller fritidsbolig?

Med lån til hytte mener man vanligvis et lån for å finansiere en hytte eller fritidsbolig, med sikkerhet i selve hytta. Oppsøker du konkurransedyktige banker, vil disse kunne gi deg like god rente på lån til hytte som som til vanlig bolig. Så lenge hytta har grei standard og ligger i et attraktivt område, har ikke et lån til fritidsbolig noe betydelig høyere risiko for banken enn et vanlig boliglån.

Skal du i gang med ditt første boligkjøp? Les mer om hva du bør tenkte på her.

Ved noen tilfeller vil du kunne få en lavere lånerente dersom du kan ta sikkerhet i bolig du allerede eier. Da kalles ikke dette et hyttelån, men et lån med sikkerhet i fast eiendom. Det forutsetter at eiendommen ikke har for mye lån fra før.

Så mye kan du få i lån til hytte

Lån til hytte

BELIGGENHET: Kan ha mye å si for lånet. Husk å få flere tilbud på lån.

Som ved søknad om andre lån, vil banken også her gjøre en vurdering av din økonomiske situasjon basert på inntekt, eiendom og gjeld, før de gir deg et tilbud på hvor mye du kan låne til hvilken rente.

Det varierer mellom de ulike bankene hvor stor del av kjøpesummen de er villige til å låne ut på et lån til fritidsbolig, og hvor mye du selv må ut med i egenkapital. Mellom 70 og 85% er vanlig å få innvilget i lån.

En del banker gir kun lån til fine hytter i attraktive og sentrale områder, eller så gir de svært høy rente i områder som anses som mindre sentrale og gunstige.

Sjekket mulighet for rammelån? Les mer om rammelån her.

En lokalbank kan være et godt alternativ å sjekke ut, dersom du ikke får lån eller ikke er fornøyd med tilbudet fra en større bank. Uansett bør du hente inn tilbud fra flere banker, slik at du kan velge det beste.

Dette koster et lån til hytte eller fritidsbolig

Bankene har ingen felles retningslinjer for hvilke områder eller hyttestandarder som får de ulike rentesatsene. Generelt så vil banken ta utgangspunkt i at jo lettere det er å omsette hytta, jo mindre risiko for banken og dess lavere rente for deg.

Bruk vår hyttelånskalkulator til å beregne hvor mye du kan få i lån til fritidsbolig, hvor mye det vil koste deg og hvor lang tid du behøver for å nedbetale lånet.

I alle tilfeller lønner det seg å innhente tilbud fra flere banker. Slik kan du velge det beste tilbudet og forhandle deg til den beste renten. Fyll ut skjemaet og få tilbud på hyttelån fra flere banker. På den måten kan du enkelt spare tid og penger.

Bygge hytte eller pusse opp?

Lån til hytte

OPPGRADERING: Sjekk hvilke muligheter du har for rammelån, hyttelån og byggelån før du bestemmer deg.

Trenger du lån til å pusse opp hytta? Da kan du ha flere muligheter. En kan være å ta et rammelån med sikkerhet i eiendommene dine. Jo større verdier du har i eiendom som ikke er belånt, jo mer kan du få i rammelån. Rammelån kan brukes til det du ønsker. Har du nedbetalt boligen din, kan et rammelån finansiere bygging eller oppussing av hytte. Ler mer og søk om rammelån her.

Et annet alternativ kan være å ta et byggelån. Dette gis på bakgrunn av at du skal bygge eller oppgradere bolig/fritidsbolig og dette øker verdien og gir banken sikkerhet. Inntil byggingen er ferdig vil dette lånet ha en høyere rente. Når oppgraderingen eller byggingen er ferdig, vil lånet få en rentesats som et vanlig boliglån. Les mer om byggelån her.

Nye regler for kjøp av sekundærbolig

I januar 2017 ble det innført nye og strengere krav til boliglån, og dette omfatter også lån til sekundærbolig. Primærbolig er den boligen du selv er registrert i og bor i. En sekundærbolig er en bolig du også eier, men som du ikke bor i fast. En sekundærbolig kan være en hytte, en fritidsbolig, en leilighet du leier ut, eller en du har kjøpt for å selge videre i håp om gevinst.

Som nevnt, vil det variere hvor mye egenkapital de ulike bankene krever for lån til sekundærbolig. Reglene sier imidlertid at kjøper selv må ha 15 % av kjøpesummen i egenkapital, og da kan man få maksimalt 85% lån til hytte.

Disse reglene gjelder for primær og sekundærbolig i hele landet, unntatt Oslo. Ettersom prisveksten her har vært uønsket høy de siste årene, har man sett seg nødt til å stramme inn. Derfor har det blitt slik at om du kjøper sekundærbolig i Oslo må du ha 40% i egenkapital. Så om du vil ha hytte i marka eller på en av øyene må du ha betydelig høyere egenkapital enn om du kjøper sekundærbolig ellers i landet.

Tjenesten er levert i samarbeid med Nettbureau AS.