De tre vanligste strømavtalene i Norge er spotpris, variabel pris og fastpris. Hvilken type avtale du bør velge kommer an på preferansene dine og om du er avhengig av forutsigbarhet i økonomien eller ikke. I tillegg kan strømforbruket ditt gjennom året ha noe å si for hvilken avtale du bør velge.

Hva passer deg best?

Sover du best om natten når du vet nøyaktig hvor mye utgifter du har hver måned? eller kan du overleve en uforutsigbar økonomi hvor du må betale mye noen måneder og mindre andre?

1) Forutsigbar økonomi er viktigst

Dersom det betyr mest for deg at du har full kontroll på utgiftene dine fra måned til måned. Da bør du velge fastpris. Samtidig må man være klar over at strømselskapene tar ekstra betalt for å sitte med risikoen knyttet til svingningene på kraftbørsen.

Fastpris har mange år vist seg å være den dyreste avtalen i gjennomsnitt, men noen ganger kan den også bli den billigste. Nettopp dette var tilfelle i 2016. Det skjer gjerne dersom det blir uforutsett mangel på vannkraft, eller hvis vinteren blir kaldere enn strømselskapene har ventet. Da kan fastprisen strømleverandøren har satt være lav i forhold til kraftprisen du må betale ved spotpris eller variabel pris.

Les også: 12 gode tips til hvordan du kan spare strøm.

2) Billigste strømavtale på sikt er viktigst

De senere årene er det spotpris som i gjennomsnitt har vært billigste strømavtalen på årsbasis. Du må regne med å få strømregninger som varierer mye fra måned til måned. Dersom uforutsigbarhet ikke skremmer deg, er det antagelig spotpris som passer deg.

Strømavtale Strøm Strømpris Spotpris Variabel pris Fastpris

Spotpris er den mest populære strømavtalen i Norge i dag.

Er du mye bortreist i vinterhalvåret, eller fyrer mest med ved i stedet for å bruke strøm, er det ekstra gunstig med spotpris. Fordi kraftprisene er på sitt høyeste på denne tiden av året. Da slipper du unna brorparten av strømutgiftene og du nyter godt av de lave prisene i sommerhalvåret.

3) Pris og forutsigbar økonomi er like viktig

Hvis du synes det er fint å ha en forutsigbar økonomi, men også vil nyte godt av nedgang i strømprisene på sommerhalvåret, kan variabel strømpris være et alternativ for deg. Du får noe mer forutsigbarhet enn ved spotprisavtalen, men det er mer fleksibelt enn en fastpris-avtale, f.eks. ved at du kan bytte strømleverandør når som helst.

Ulempen er at det i gjennomsnitt som regel koster mer for variabel pris enn for spotpris.

Ikke betal for mye. Fyll ut tilbudsskjemaet her på Proff Torget, og la strømleverandørene konkurrere om å gi deg beste strømavtale.

Relaterte artikler

Alarm i leiligheten din, noe du bør ha eller ikke?
Spare penger på strøm